ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ

са скален феномен известен също с името Скалните мостове. Разположен е в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк.

Мостовете са се образували вследствие ерозионната дейност на пълноводната в миналото река, която е преобразувала пукнатините в мраморите в дълбока водна пещера, чийто таван с течение на времето изтънява на места и се срутва. Предполага се, че отломките от срутването са били отнесени впоследствие от водите на реката.

КАНЬОНЪТ НА ВОДОПАДИТЕ - с. МУГЛА

Каньонът на водопадите се намира много близо до Смолян по пътя за село Мугла. Там реката образува десетки водопади, по-големите от които наскоро бяха именувани при изграждането на еко-пътеката, която улесни достъпа до тях. Тя е дълга около 6 километра и минава през резервата „Сосковчето”. Денивелацията й е около 700 м. Най-горната й точка е на около 1800 м. надморска височина. По маршрута може да се видят 46 водопада, като по-внушителните по своя размер са около пет. Най-големият водопад се нарича "Орфей" и е висок 68 метра, като през пролетното пълноводие дебитът му е внушителен. По-малките водопади "Сърцето", "Камен улей" също са интересни и много красиви. ”Каньонът на Водопадите” е един много приятен и сравнително лек маршрут, който се изминава за около 4 часа.

ТРИГРАДСКОТО ЖДРЕЛО

се намира на 1,5 километра северно от село Триград. Общата му дължина е 7 км, но същинското ждрело е 2-3 км. Ждрелото представлява отвесни мраморни скали, които ограждат течението на река Триградска. Реката влиза в пещера Дяволското гърло и 530 м след това излиза като голям карстов извор. След това се слива с река Буйновска. Западната стена на ждрелото се издига на височина 180 м, а източната достига до височина от 300 - 350 м. В началото на ждрелото растоянието между двете стени е около 300 м, но в по северните части става близо 100 м.

ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО

е пропастна пещера, която е формиранa в следствие пропадането на земните пластове. Пещерата е разположена на 1,5 километра северно от село Триград в Триградското ждрело в Родопите. Основната ? част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров.

ЯГОДИНСКАТА ПЕЩЕРА

е пещера, намираща се е в Родопите, България. Дълга е 10 км и е разположена на три етажа, от които само първият е електрифициран — за туристите в него е изградена 1100-метрова пътека. Някои от вътрешните оформления напомнят за Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Богородица и Младенеца, Пижо и Пенда, форми на животни и фантастични фигури.

РЕЗЕРВАТ ШАБАНИЦА
РЕЗЕРВАТ КАЗАНИТЕ
РЕЗЕРВАТ КАСТРАКЛИ
РЕЗЕРВАТ СОСКОВЧЕТО
РЕЗЕРВАТ МОМЧИЛОВСКИ ДОЛ
РЕЗЕРВАТ ЧЕРВЕНАТА СТЕНА